vineri, 14 martie 2014

SULINA - orasul port

                       
        Sulina este un oras aflat in extremitatea estica a Romaniei, mai exact in judetul Tulcea din regiunea Dobrogea, chiar in punctul in care se varsa bratul fluviului Dunarea, Sulina, in Marea Neagra.

         Orasul port are o populatie ce depaseste usor 3600 locuitori, iar datorita faptului ca se afla la o altitudine de doar 4 m deasupra nivelului marii, reteaua de drumuri este aproape inexistenta. Astfel, in Sulina se poate ajunge doar pe calea apei, urmand cursul Dunarii sau prin intermediul Marii Negre. 




     La sfarsitul secolului al XIX-lea Comisia Europeana a Dunarii a transformat vechiul sat pescaresc intr-un oras deosebit de important pentru traficul fluvial la nivel european.
   
     Datorita frumusetii deosebite a localtatii si a zonei in general, atat aici, cat si in localitatile limitrofe au aparut si s-au dezvoltat in ultimii ani foarte multe unitati de cazare ce ofera turistilor conditii foarte bune sau mai putin bune de cazare, in functie de posibilitatile fiecarui turist in parte. Gazdele, in general amabile, pun la dispozitia turistilor o sumedenie de preparate culinare pescaresti, specifice dobrogene, preparate ce ii vor incanta cu siguranta pe turisti. Vizitatorii ce nu au la locul de cazare posibilitatea de a gati, pot servi masa la unul dintre restaurantele cu specific pescaresc ale zonei, unde pot servi si alte preparate cu specific international.


     Atat in Sulina, cat si in intreaga rezervatie naturala Delta Dunarii pescuitul constituie una dintre principalele activitati ale localnicilor, dar si a turistilor. Aici se poate pescui biban, caras, stiuca, rosioara, platica, dar si alte specii de peste, iar in diferite perioade ale anului, atat amatorii, cat si experimentatii au ocazia de a participa la diferite concursuri de pescuit sportiv. Bratul Sulina mai este numit si Canalul Sulina, este atat cel mai scurt brat al Deltei Dunarii, cat si cel mai drept si se formeaza la Est fata de orasul Tulcea datorita ramificarii bratului omonim. Bazinul Mare este ideal pentru pescuitul la crap, iar canalele din imprejurimi sunt pline de rapitori, stiuca sau biban. Inainte sa plecati in aceasta aventura pescareasca, trebuie mentionat faptul ca pentru a pescui in Delta Dunarii este nevoie sa fiti in posesia unui permis de pescuit, iar aceasta activitate este reglementata prin anumite legi pe care dumneavoastra trebuie sa le cunoasteti. 
     
      Cei mai multi dintre turistii care au vizitat zona au spus ca la mila 6,5 pe bratul Sulina au reusit sa captureze foarte multi crapi, pescuind din barca, la circa 15 metri fata de malul drept. La cele mai multe dintre unitatile de cazare existente in zona, oaspetii beneficiaza de posibilitatea de a inchiria diferite ambarcatiuni cu care pot pleca in excursii atat pe bratul Sulina, cat si pe canalele secundare din imprejurumi, unde pot admira superbele peisaje floristice si faunistice sau isi pot incerca norocul la pescuit. Aceste excursii nu au tocmai cele mai mici preturi, insa sunt sigur ca o astfel de sansa nu apare in fiecare zi in viata dumneavoastra si deasemenea, veti ramane placut surprinsi de cele intalnite aici. Tot gazdele vor pune la dispozitia vizitatorilor gratuit sau contra cost, unelte performante de pescuit, deoarece oaspetii trebuie sa se simta cat mai bine, in speranta ca acestia vor reveni aici si in anii ce vor urma. 

     Deasemenea, pescarii amatori pot veni aici pregatiti cu tot ce au nevoie pentru a captura cat mai mult peste. Astfel, acestia pot achizitiona din magazinele de pescuit sau chiar de pe site-urile de specialitate uneltele de care au nevoie pentru desfasurarea cat mai placuta a acestei activitati milenare. Din oras se poate ajunge cu usurinta la lacurile Rosu, Puiu sau Lumina, lacuri ce ofera o frumusete peisagistica deosebita. 

     Daca va saturati de pescuit si navigat pe Dunare, aveti posibilitatea de a va relaxa la plaja, o zona nu foarte populata spre deosebire de cele aflate pe litoral, insa o zona care va va incanta cu siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu