miercuri, 27 aprilie 2016

Ski in Bulgaria - Bansko, februarie 2016

Al treilea sezon de ski, pentru noi, este unul cu puțină zăpadă. Dacă în anii trecuți nu ne puneam problema cantității de zăpadă, de data aceasta am stat cu prognoza meteo deschisă zilnic.

La Poiana Brașov era ceva zăpadă, dar ba e aglomerat, ba apar pietrele după-masă; s-au chinuit administratorii să producă zăpadă artificială, au reușit, dar fără ajutor "de sus", nu sunt condiții cum am vrea noi. La Sinaia e loterie dacă iți stabilești vacanța din timp: dacă bate vântul, te uiți pe geam toată vacanța.


Așadar, am ales o variantă nici prea scumpă, nici prea departe de casă, dar cu zăpadă din belșug: Bansko.
Ora 5 la Ploiesti - ora 14 la Bansko.
Am găsit o cazare decentă, la vreo 300 m de gondolă, pentru 5 nopți, gândindu-ne că 4 zile de schi ne ajung.

Drumul prin Bulgaria a fost ok, liber chiar, fără poliție la pândă; asfaltul nu e cel mai grozav pe drumurile naționale, dar autostrada de după Sofia, compensează întârzierea.

Astfel, pe la ora 14 eram deja la Bansko, mergând apoi la gondolă să ne luăm skipass-urile pentru a doua zi, evitând cozile de dimineață.
Pentru skipass de minim 4 zile se fac fotografii la casierie, deci e musai să fie toată lumea prezentă.

Cea mai neplăcută experiență era dimineața, la prima urcare cu gondola: cu toate că la 8.30 ne aducea shuttle-ul de la hotel la gondolă (aceasta fiind și ora de pornire a instalației), mai puțin de 40 de minute nu am stat la coadă. Maximul a fost de 1 oră. Bineînțeles că erau "biznismenii" locali prezenți cu microbuze, gata să te urce la stația de sus a gondolei pentru doar 10 leva de persoană. Dar, timpul pierdut pe drum și costul nu reprezentau un avantaj prea mare, așa că foarte puțini renunțau la coadă.


Din 4 zile de schiat, primele 2 zile au fost cu vreme extraordinar de frumoasă.
Am luat-o la vale de la 2500 de m, altitudinea maximă a domeniului schiabil. Am combinat pârtiile în funcție de cât de aglomerat era la telescaune, oprindu-ne unde era coada mai mică.



Zăpadă din belșug la 2500 m.










Ultimele două zile le-am prins cu vreme mai proastă, cu vânt puternic în partea de sus. Din acest motiv, instalațiile au fost închise progresiv, rămânând, în afară de gondolă, vreo 2 telescaune deschise și 2 teleschiuri. În ultima zi, vântul s-a mai potolit și au reușit sa mai pornească încă un telescaun.


Problema mare erau cozile care se formau la instalațiile deschise, ce nu prea erau în stare să facă față fluxului de schiori. Și, din fericire, vacanța bulgarilor fusese cu o săptămână înainte, altfel jumătate de zi stăteai la cozi.


De la stația de sus a gondolei, instalațiile se împrăștiau pe munte și dacă vremea era ok, nu se mai făceau cozi.


Relaxarea de seară în Queen's Pub, cu muzică în surdină, fără fum și cu mâncare bună:





Dacă inițial ziceam că 4 zile de schi ne ajung, la final simțeam că ar mai merge vreo două :)


Data viitoare stăm mai mult!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu