luni, 10 noiembrie 2014

2014.AUGUST Drumul cu masina: Serbia - Muntenegru - Croatia - Ungaria - Romania


Cateva informatii despre drumul catre Muntenegru - Croatia - Ungaria:

Initial luasem in calcul varianta cu iesirea din tara pe la Portile de Fier, apoi drumul catre Belgrad cu o noapte de cazare. Dar cum drumul in continuare, spre Budva, era lung, nu apucam sa vedem Belgradul pe indelete.

Urmatoarea varianta a fost cu o noapte popas in Serbia, la Zlatibor. Asta insemna sa fim tot destul de departe de Budva.



Dupa alte calcule si cautat variante de cazare, am ales sa traversam Serbia in prima zi, iar prima noapte de cazare sa fie in Zabljak (Muntenegru). Practic, eram langa canionul Tara, iar de aici nu aveam foarte mult pana in Budva si puteam face si alte opriri pe drum, fara sa ne grabim.

Am iesit din tara pe la Calafat-Vidin, pe noul pod. Asta inseamna taxa de pod (27 lei) si vinieta (5 euro) pe Bulgaria, doar pentru 60 de km cat am strabatut Bulgaria. Dar, drumul fiind mai scurt cu aproape 100 de km, a meritat.

Vama Bulgaria -Serbia este Vrashka Chuka, o vama micuta in care vamesii par plictisiti din cauza traficului slab. Cautand pe net am vazut o informatie cum ca este posibil ca vama aceasta sa aiba program doar ziua. Nu am o confirmare sigura, din pacate.

Pentru traversarea Serbiei am folosit gps-ul, setand traseul din localitate in localitate. Am ales doar localitati mai mari si ne-am verificat cu un atlas cu harti cand aveam mici nedumeriri.

Am mers prin: Zajecar - Paracin - Krusevac - Kraljevo - Novi Pazar - granita cu Muntenegru - Berane - Canionul Tara - Mojkovac - Kolasin - Podgorica - Cetinje - Budva.

De la Krusevac, gps-ul a vrut sa ne duca catre Novi Pazar prin statiunea Kapaonik. Cum stiam ca e statiune de ski, ne-am aruncat un ochi pe harta si am vazut ca pare un drum secundar, nu cel european pe care trebuia sa mergem. Asa ca decat sa ne trezim prin munti pe drumuri mai proaste, am ales sa facem un mic ocol prin Kraljevo. Deci o harta pe hartie e buna pentru backup si verificare.

Din Muntenegru catre Croatia am mers cat am putut pe drumul de coasta, evitand autostrada (acolo unde era).

Croatia este intrerupta de o fasie de vreo 8 km de Bosnia si Hertegovina. Asta inseamna putin timp pierdut cu trecerea frontierei. Noi am avut noroc si n-am prins aglomerat. Atentie la cartea verde pentru Bosnia, caci unele companii de asigurari nu o au inclusa in polita RCA standard. Am dat pe o suplimentare cam 35 de lei, in tara, inainte de plecare.

In Croatia am tinut drumul pe coasta pana la Zadar (cu o exceptie de 100 de km, cand am intrat pe autostrada). De la Zadar am pornit catre Plitvice National Parc, pe drumul national catre Zagreb.

Dupa Zagreb a fost totul mai simplu, caci am intrat pe autostrada pana la Budapesta.

Prin Muntenegru.

Viniete / taxe de drum

Bulgaria: vinieta - 5 euro / o saptamana; pod Calafat - Vidin: 27 lei.
Serbia: nu are vinieta. Autostrada se plateste: se ia un bilet la intrare, iar la iesire un operator verifica biletul si incaseaza banii. Accepta euro. Noi am dat 50 eurocenti pentru 12 km.
Muntenegru: fara vinieta, fara taxe.
Croatia: fara vinieta. Autostrada se plateste: tichet la intrare, iar la iesire se achita in Kuna, card sau cica si euro (la unul din punctele de taxare ni s-a spus ca "no euro"). Tarif ~ 5 euro/100 km de autostrada.
Bosnia: fara taxe.
Ungaria: vinieta, 13 euro, valabila o saptamana (practic pe ea sunt trecute 10 zile).

Diverse
Chestii nasoale: limita de viteza in Serbia si Muntenegru este de 80 km/h.
Chestii bune: daca totusi te mananca undeva si depasesti viteza legala, ai sanse mari sa scapi de amenda; soferii dau flash-uri ca disperatii, deci e greu sa te prinda radarul (care e tip pistol, deci se ascunde militianul mai bine decat masina radar).

In vama talonul masinii mi-a fost cerut doar de 2 ori. In rest doar buletin/pasaport. In unele vami, cand vad numere de UE, te lasa sa treci imediat.

Pret benzina:
Cand am plecat, benzina la noi era cam 6.3 lei. In Bulgaria si Serbia era cea mai ieftina: ~5.7-5.8 lei.
In Muntenegru era putin mai ieftina ca la noi, dar putin mai scumpa decat in Serbia. In Croatia si Ungaria ca la noi sau putin mai scumpa.

In rest... drum bun!

5 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Vreau sa merg in Croatia, cu masina care este pe numele mamei. Am nevoie de apostila? Serbia - Croatia - Bosnia Herzegovina.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este nevoie de "procura legalizata din partea proprietarului / firmei de leasing, in care se exprima acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate".
      Mai multe detalii: http://www.politiadefrontiera.ro/calatorie_2008/recomandari_romani.php

      Ștergere
  2. Hoy! fain traseu si multe informatii,
    totusi nu pare sa gasesc cate zile a luat fiecare segment si cam cat ati dat pe cazari

    RăspundețiȘtergere
  3. In partea dreapta, la arhiva sunt articolele puse pe zile; arhiva 2014 din septembrie pana in noiembrie.

    Legat de cazari, depinde cand vrei sa mergi; de exemplu in Budva, 3 nopti, cu demipensiune, un apartament a fost ~200 euro. Langa Canionul Tara, am dat 30 euro/apartamentul/1 noapte. Budapesta o gasesti de la 35 de euro in sus, depinde cat de aproape e de centru. Problema mare e la Plitvice: hotelurile din parc sunt extraordinar de scumpe; o noapte poate sa ajunga la 120-180 de euro, depinde cu cat timp inainte faci rezervarea (si nu vorbim de hoteluri luxoase...); noi am prins cu noroc la vreo 75 euro un hotel aflat la 10 km de parc; dar sunt si pensiuni prin zona, care sunt mai ieftine; dar daca nu le gasesti pe un site de rezervari, la fata locului ai nevoie de 1-2 ore sa te invarti prin zona sa gasesti ceva acceptabil.

    Noi am preferat sa avem micul dejun inclus, e mai comod cand mergi si copilul dupa tine. Dar, daca stii perioada exacta cu mult timp inainte, ai sanse sa gasesti cazari decente la tarif.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stie cineva daca e nevoie de contr. de comodat(fosta PROCURA) in situatia cand soferul nu este proprietarul masinii. ( - nu ma refer la leasing)

    Stiu ca politia de frontiera Ro nu cere conf (https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-este-necesara-prezentarea-unei-procuri-legalizate-pentru-a-fi-permisa-trecerea-frontierei-cu-un-autoturism-inmatriculat-pe-numele-altei-persoane-6667.html )

    dar... la destinatie in Serbia / Muntenegru ce fac
    ... in situatia : parchez aiurea si imi salta aia masina..
    eu cum mai intru in posesia ei.

    RăspundețiȘtergere