Kavala - Filippi - Nea Peramos - Nea Iraklitsa - Drama
Părăsim Kavala cu o mică părere de rău că nu am avut ocazia să descoperim oraşul la pas, dar cu speranţa că la următoarea vizită urcăm sigur la Acropola Cetăţii şi vom vedea de aproape Apeductul Medieval.
Mergem în schimb în vechiul oraş Filippi unde avem parte de o interesantă lecţie de istorie în mijlocul sitului arheologic.
Pe lângă teatrul antic descoperim şi ruinele oraşului antic Filippi, al cărui nume provine de la Filippos al doilea, tatăl lui Alexandru cel Mare.
Sunt multe detalii istorice interesante, iar pentru poveştile ghidului şi turul sitului trebuie să ne rezervăm minim o ora din programul zilei.
Biserica a fost construită în stil bizantin, având interiorul din marmură şi fiind împodobită cu mozaicuri.
Unul din mozaicuri reprezintă călătoriile misionare făcute de Apostolul Pavel pe aceste meleaguri.
O parte din vechiul drum roman poate fi văzut şi astăzi pe malul râului.
Pe malul Râului Zygaktis descoperim şi Baptiseriul, locul în care a fost creştinata Sfânta Lidia şi în care se pot boteza creştinii şi în zilele noastre.
După puţină istorie şi religie ne continuăm drumul către litoral, să ne luăm la revedere de la mare.
Vremea este excelentă şi avem norocul unei mici pauze direct pe plajă. Suntem în Nea Iraklitsa.
Mergem apoi pe un mic promontoriu din apropiere, pe locul unei foste tabere pentru copii, să vedem dunele de nisip din Nea Peramos.
Dunele de nisip (între Nea Peramos şi Ammolofi Beach) reprezintă o înşiruire de plaje, care, în combinaţie cu apele cristaline fac din această zonă una din cele mai frumoase plaje din Grecia.
Şi ne întoarcem în Nea Iraklitsa pentru un dejun copios, udat cu ouzo, tsipouro şi alte licori care te fac să contemplezi peisajul la nesfârşit.
Este un oraş relativ mic (având aproximativ 40.000 de locuitori), dar este unul dintre cele mai remarcabile oraşe din nordul Greciei.
Depozite de tutun multietajate:
În ultima zi a circuitului, înainte de a părăsi Grecia, facem o ultimă oprire la Peştera izvoarelor Râului Angitis.
Aflată la poalele Muntelui Falakro este singura peştera din Grecia străbătută de un râu, în acelaşi timp fiind şi cea mai lunga peşteră din ţară.
Cu toate că lungimea vizitabilă a peşterii nu e foarte mare, din cauza debitului crescut al râului, nu o putem vizita în întregime. În perioadele în care debitul râului este scazut se pot vizita 500 m din cei 8,5 km cartografiaţi de speologi.
Fiind însă primavară, zăpada topită de pe munte a crescut debitul râului şi putem merge doar vreo 50 de metri la intrare.
Dar putem intra în peşteră şi prin locul pe unde de obicei se iese:
Ne luăm la revedere de la gazdele noastre şi sperăm să revenim în Macedonia de Est şi Tracia.
Mulţumiri:
Organizaţiei Elene de Turism
Visit Eastern Macedonia Thrace
Nu uitaţi: Visit Greece :)
Buna ziua,fiind un impatimit al frumusetilor ascunse ale Greciei as dori informatii mai concrete de a vizita Pestera izvoarelor raului Agitis respective Izvoarele Sf Barbara. Odata ajuns in Drama sunt indicatoare catre Izvoare? Cum se poate ajunge la pestera!
RăspundețiȘtergereIn speranta ca voi avea norocul sa ma ajute cineva, astept vesti!
Cu stima Sorin!
Salut,
RăspundețiȘtergereIzvoarele sunt chiar in centrul orasului, in parc.
Pestera este aici: https://goo.gl/maps/R1fsR1kGoV32
Din Drama se merge catre Prosotsani - Aggitis. In Aggitis sunt indicatoare. Sunt cam 25 km din Drama.
Multumesc pentru info! Voi innopta la Yannis H, sa am timp pentru obiectivele din zona. Mai este ceva deosebit de vazut in zona(cascade ceva)?
ȘtergereSincer, nu stiu ce obiective ar mai fi prin zona; noi am avut la dispozitie o seara pentru oras si apoi jumatate de zi pentru vizitat pestera. Probabil ca daca mai aveam timp, mai descopeream ceva :)
RăspundețiȘtergere