luni, 27 octombrie 2014

2014.AUGUST.30. Vacanta: Samobor (Croatia) si drumul catre Budapesta

Ultima zi in Croatia. Planul este sa ajungem pana seara in Budapesta, cu o oprire nu prea lunga pe drum. Initial ne gandeam sa ne oprim in Zagreb pentru cateva ore. Dar, in vreo 2-3 ore, nu avem timp sa vedem mare lucru.

Asa ca lasam Zagrebul pe altadata si alegem sa ne oprim in apropierea lui, in Samobor.



Reusim sa plecam de la Hotelul Grabovac pe la 9.30. Azi nu suntem pe graba. Pana la Samobor mergem pe drum national. Este si o portiune scurta de autostrada intre Karlovac si Zagreb, dar nu prea ne ajuta. Drumul national e destul de circulat, iar viteza de deplasare nu e foarte mare. Oricum, in jurul pranzului ajungem in micul oras.




Cum parcarile prin centru sunt scumpe si de obicei cu putine locuri, am lasat masina la vreo 10 minute de mers pe jos de centru, intr-o parcare gratuita. Prima parcare gratuita din Croatia :)


Vara pe schiuri :)


Samobor este un mic oras atestat prin anul 1242 si aici se pare ca a fost inventat cremsnitul, deci trebuie sa-l incercam si noi pe asta original.





Toate terasele din centru au cremsnitul in meniu, ramane sa te decizi la care sa te opresti. Cum recomandarile ziceau de U Prolazu ca il are pe cel mai bun, am strabatut cu privirea piata centrala si am descoperit terasa imediat.


Servirea se face de niste ospatarite ce seamana cu cofetaresele de pe la noi, cu sortuletul si bonetica putin retro. Nici zambet nu prea au, dar sunt destul de amabile.


Foto by Tudor :)

Asadar, iata-ne cu 2 cremsnituri maricele, servite cu un pahar cu apa. Crema este ceva mai moale sau mai pufoasa decat la noi. Si putin cam calda. Se pare ca din cauza comenzilor prea mari, prajiturile nu prea au timp sa se raceasca cum ar trebui. Dar nu-i nicio problema :)

Nemaiavand kuna in portofel, am intrebat daca putem plati in euro. Au zis ca e ok; ne-au adus bonul in kuna, ne-a aproximat un curs acceptabil, am dat euro si am primit restul in kuna. Doua cremsnit cu apa si o cafea au fost in jur de 3,5 euro. Ieftin.

De cei cativa kuna disponibili am luat un magnet de frigider si asa am scapat de ei.







Din centru ne-am indreptat catre ruinele Castelului Samobor aflate pe dealul de la marginea orasului. Pana la castel traversam un parc si urcam incet pe o poteca prin padure.
Podul de lemn care face legatura dintre strada principala si parcul orasului. Din parc porneste poteca catre cetate.








Vechea cetate este in paragina, zidurile fiind destul de degradate.
Ar fi in plan o reconstructie, dar momentan nu se misca nimic pe aici...









La intoarcere traversam din nou parcul, zarim si cateva lacate razlete pe balustrada de la marginea paraului...

... trecem pe langa "City Museum"...

... mai trecem prin centru...

... si ne luam la revedere de la Croatia :(


Dupa ce facem plinul la benzina, intram pe autostrada cu directia Ungaria. Pana la granita avem cam 100 de kilometri. Asta inseamna vreo 5,2 euro. La vama stam la o coada cam jumtate de ora, apoi in prima benzinarie ne oprim pentru Huvinieta (13 euro).



Pana la Budapesta avem numai autostrada si pe la ora 19.30 ajungem in capitala Ungariei.
Rezervarea o avem la Hotel Thomas, nu departe de centru. Il gasim repede si din fericire avem noroc si cu un loc de parcare in fata hotelului. In mod normal se plateste parcarea, dar fiind weekend, nu e nicio taxa. Hotelul are si un garaj langa el, dar costa 10 euro/zi, iar cei cu masina pe gpl, din cate am vazut afisat, nu au voie in garaj :)

Dupa ce ne-am lasat bagajele, am luat/primit un teanc de harti si pliante si am plecat pe malul Dunarii la o mica plimbare de seara. Am vazut podurile de la distanta. Oboseala s-a adunat si ne intoarcem la hotel pentru ca maine avem de umblat prin oras destul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu