luni, 22 noiembrie 2010

2010.Noiembrie: Palatul Micul Trianon - Floresti

La Floresti se ajunge usor si repede din Ploiesti; imediat dupa restaurantele de la "Paralela 45", catre Campina, se face stanga la prima intersectie. Exista si indicator catre Palat. Apoi in localitate, la a doua intersectie se gaseste al doilea indicator catre dreapta. Problema e ca acolo nu exista intrare, e doar un zid gros. 

Exista 2 variante de intrare; la intersectia din localitate nu se face dreapta dupa indicator ci se mai merge cam 50m si intre case este o straduta ingusta care merge pana la una din porti. Cealalta varianta: se trece si de starduta inca vreo 50m si se lasa masina langa drum; poarta e pe un drumeag care coboara la 10 m de "parcare".

Noi am nimerit a doua varianta; domeniul e mare, iar la intrare e o pasune mare, mai joasa decat poiana pe care se gasesc ruinele palatului. Probabil e folosita ca pasune, "urmele" animalelor fiind prezente la fiecare pas.



Turnul e intr-o stare aparent mai buna, dar interiorul are bucati lipsa de scara si probabil mai este folosit ca WC public. Depozit de gunoaie e sigur.

Povestea incepe in 1911 cand boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino a inceput constructia; dorinta fiicei lui a fost ca palatul sa aiba 365 de camere. Arhitectura a fost copiata dupa palatul de la Versailles, iar mesterii au fost adusi din Franta.



Dupa doi ani, boierul Cantacuzino a murit, iar constructia care ajunsese la stadiul de finisaje interioare a fost oprita. Degradarea s-a produs treptat, razboaiele oferind nemtilor "ocazia" de a-si insusi tabla de pe acoperis, iar rusii s-au ales cu sobele de teracota.



La degradare si-au adus aportul si localnicii; caramida interioara a disparut in mare parte, locul fiind acum o combinatie de ruine si gunoaie. Nici zidurile exterioare nu se mai gasesc intr-o stare ce prezinta siguranta.



Prin anii '60 a aparut una din marile probleme: spitalul TBC, ce se gaseste langa palat; din aceasta cauza posibilii investitori sunt cam reticenti la o eventuala restaurare. Bolnavii care fac drumuri spre crasma satului ajung mai usor prin curtea palatului, sau isi beau "votcile" rezemati de ziduri, paza nu exista... 



Asa ca istoria probabil se va opri in curand.

Copii satului la sporturi extreme:

Mosia a beneficiat de un parc dedrologic, de un bazin cu apa, probabil o fantana arteziana; acum poti doar sa ghicesti ce a fost acolo...
















Si la sfarsit 2 fotografii HDR:



7 comentarii:

  1. Am fost si eu anul trecut. Mare pacat de palat. Imi pare rau ca suntem un neam de traista...

    RăspundețiȘtergere
  2. Macar o paza pentru conservare putea sa faca si primaria. Dar daca nu le iese nimic de ce sa faca?

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa-i, mare pacat.
    Cam aceeasi soarta o au toate monumentele, cetati, castele, palate, fortificatii, ... de la noi.
    Bate vantul si cresc copacii in ele. Ba chiar mai rau, unele sunt utilizate criar si ca toalete publice.
    Nu are cine sa le faca, nu are cine sa le pazeasca, nu e nimeni careia sa-i pese.
    Si noi, trecem, facem o poza, remarcam ca nu-i cum trebuie, apoi ne vedem fiecare de drumul lui.
    Apai am zice , ce pot eu sa fac ? Pai aici fiecare sa-si dea singur raspusul,eu pot raspunde doar in dreptul meu.
    Ca scuze fiecare din noi vom gasi intotdeauna.
    Problemele individului se rasfang asupra intregului popor (acesta fiind format din indivizi), asta-i treaba care trece neobservata, de foarte multa vreme (la noi, la romani, se pare ca alti au rezolvat sau lupta sa rezolve).

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca nu ies bani rapid sa se amortizeze investitia atunci nu au interes sa faca nimic.
    Probabil singura varianta ar fi sa se ocupe primaria sau ministerul. Sau si acolo o fi vorba tot de profit?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pozele au redat bine atmosfera; tristete, saracie, cersetori, mizerie. Pacat.

    RăspundețiȘtergere
  6. imi vine sa plang, cand vad ce minunatie si ce frumusete de palat avem si...a ajuns o ruina!!! e strigator la cer, sa detinem asa ceva si statul sa ramana impasibil. dna.UDREA, cu turismul istoric cum ramane..??? bine ca stiti sa restabiliti traseul memorial al lui CEAUSESCU in loc sa restaurati niste ADEVARATE VALORI ALE ROMANIEI... Atunci turistii straini si nu numai, ar avea cu-adevarat ce vedea si s-ar inalta spiritual..!!! rusine , de 3 ori rusine!

    RăspundețiȘtergere