joi, 9 ianuarie 2014

Manastirea Sinaia


       Pentru turistii care ajung sa viziteze statiunea Sinaia, se recomanda sa nu ocoleasca manastirea Sinaia.

        Aceasta manastire a fost construita in anul 1695 de catre marele spatar Mihai Cantacuzino, la intoarcerea sa de la muntele Sinai. Este prima constructie de pe acest teritoriu, identificandu-se deci cu istoria orasului Sinaia. A fost numita manastirea Sinaia, dupa muntele Sinai, unde asa cum stim din Biblie.





Moise a primit tablele legilor cu cele 10 porunci.

La inceput constructia a fost menita sa adaposteasca 12 calugari, dupa modelul Mantuitorului Iisus care avea 12 apostoli. Ulterior ea a fost extinsa.

Manastirea Sinaia este de o frumusete aparte, stilul arhitectonic folosit este cel brancovenesc, stil ce poarta numele domnitorului Constantin Brancoveanu, si este specific Tarii Romanesti. Pictura din pridvor si cea din naos sunt cele originale si se mai pastreaza si astazi. In toate scenele iconografice, pictorul reuseste sa redea cu succes mesajul fondatorului, acela de a avea grija de cel bolnav, de cel sarac si de a adaposti in casa ta pe cel oropsit.

Dealtfel, Mihai Cantacuzino si-a dedicat toata viata operelor caritabile, el fiind cel care a construit primul spital din Tara Romaneasca, acesta fiind spitalul Coltea din Bucuresti.

Prin grija regelui Carol I, manastirea Sinaia a fost prima manastire ortodoxa electrificata din Romania. Familia regala a locuit la manastire in timpul vacantelor de la Sinaia, vreme de 11 ani, incepand cu 1871. Dupa mutarea lor la castel si cand manastirea a implinit 200 de ani de la fondare, in vechea resedinta regala, s-a amenajat un muzeu, primul muzeu religios romanesc, ce adaposteste obiecte de cult, o colectie impresionanta de icoane si prima Biblie tradusa si tiparita in limba romana la Bucuresti in 1688.
Se mai gaseste aici un epitaf executat de Ana Roth, o piesa lucrata manual cu acul, cu fir de aur si matase colorata pe panza de bumbac. Piesa are o valoare mondiala si este inregistrata in catalogul UNESCO.

Manastirea Sinaia este un adevarat monument de arta si spiritualitate romaneasca si mai adaposteste printre altele si cinci tipuri de cruci. 

-crucea lui Stefan cel Mare – se gaseste pe cupola vechii biserici
-crucea greceasca – cu brate egale – se afla la intrarea in biserica mare
-crucea latina – cu brate inegale – este asezata pe turnurile pronaosului marii biserici
-crucea slava – cu mai multe brate orizontale – de pe cupola centrala a marii biserici
-si soarele inscris intr-o cruce latina – o gasim pe turnul clopotnitei


Cei care au de gand sa o vizitezi pot arunca o privire peste locurile de innoptat din zona.

Manastirea Sinaia face parte din lista monumentelor istorice din Romania, este amplasata intr-un cadru natural de poveste si zilnic ii trec pragul credinciosi, vizitatori si o multime de turisti pelerini care vin sa o admire, sa se roage si sa se reculeaga !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu