joi, 19 iunie 2014

2014.IUNIE Litoralul romanesc. Nimic nou sub soare?

Acum vreo 2 saptamani eram in plina vizita pe litoral, in infotrip, umbland de colo-colo sa vedem cu ce ne intampina Marea noastra Neagra si draga.

Asteptari prea mari, legate de statiuni, nu aveam. In afara de ceva lucrari prin Mamaia, in rest nu se auzea de nicio investitie majora. Asa ca la asteptari mici dezamagirea nu avea cum sa apara. Din pacate nici nu am fost surprinsi de ceva noutati.




De fapt si in ochii turistilor, litoralul se imparte in doua: Mamaia si restul statiunilor.
Problema e ca autoritatile locale din sudul litoralului par ca nu sunt interesate de turism. Poate au vreo industrie ascunsa care produce bani si noi nu stim.


As fi putut pune cu copy/paste articolul de acum un an. Inca este de actualitate.

Despre litoralul nostru, de la Vama Veche la Mamaia


Recomand parcurgerea articolului. Randurile de mai jos sunt o simpla completare a acestuia cu noutati (acolo unde este cazul).

Si, ca de obicei, pornim din sud catre nord.


De data asta am ajuns si la Herghelia Mangalia. Duce lipsa de indicatoare, asa ca e binevenita o consultare a hartii inainte de a merge acolo. Intrarea se face din giratoriul de la intrarea in Venus, dinspre Saturn.
Se pot face vizite cu ghid, lectii de calarie, plimbari cu caleasca etc.

Saturn
Aproape nimic nou sub soare. Aceeasi statiune care pare bantuita in extrasezon. In afara de cateva mici exceptii, trebuie umblat bine la personal si la servicii.
Hotelul Cupidon are in plan deschiderea unei piscine in acest an.

Venus
Aici s-au facut ceva investitii in hoteluri, dar am aceeasi dilema in continuare: e statiune ieftina sau statiune cu hoteluri bune si scumpe? Daca ne luam dupa aspectul ei general pare o statiune putin ramasa in urma. Nu stiu sa existe vreo distractie in zona... Tarabe, chioscuri, constructii in paragina...
Totusi, exista niste hoteluri care nu sunt ieftine, dar care atrag turisti pe care mai degraba i-as vedea prin Mamaia.
Ar fi de mentionat:
Hotel Palace, all inclusive, care la sejururile de 7 nopti ofera si o plimbare cu un frumos yacht pe Marea Neagra.
Hotel Melodia, 4 stele; personal tanar, mereu cu zambetul pe buze.
Hotel Inter, renovat anul trecut si clasificat la 5 stele.
Hotel Vulturul, renovat, 3 stele.
Hotel Melodia


Cap Aurora, Jupiter - nu s-a schimbat nimic.

Neptun-Olimp - raman la parerea ca cele 9 hoteluri de maxim 2 stele ale celor doi "Chemical Brothers fruti nashpa fresh" ar trebui confiscate. Au tras statiunea in jos enorm de mult.

Eforie Nord
Se mai intampla si lucruri bune:
Hotelul Vera are deja 3 corpuri si o piscina tocmai buna cand n-ai chef de mers la plaja.
Club Dunarea asigura transportul gratuit la plaja cu microbuzul.
Hotel Fortuna tocmai a inaugurat piscina si au o echipa noua de animatori pentru copii.
Complexul Steaua de Mare ofera servicii de all inclusive.
La Hotel Sirius se mananca niste placinte si baclavale minunate :)
Hotel Fortuna


Mamaia
S-a pus "salvamarul-primarul" pe munca. Statiunea era, inca, un mic santier: faleza noua, sambadrome sau mamaiadrome, pasarele pietonale (fiecare cu o tematica prorpie).

Legat de hoteluri: Hotelul Aurora are o piscina frumusica, Hotelul Majestic a reamenajat gradina interioara si de anul acesta ofera servicii all inclusive; din pacate fara plaja privata.
Cea mai mare investitie este probabil Phoenicia Holiday Resort. Am avut ocazia sa testam piscinele si restaurantul si...ne-a placut. Ramane sa strangem bani pentru concediu :) Sper ca plaja privata va fi ceva mai aranjata in sezon; cam multe scoici pe plaja...
Phoenicia Holiday Resort


PS: tocmai ne-am intors dintr-un weekend in Eforie Nord.
Ne-a gazduit Hotelul Fortuna, unul din putinele hoteluri care incearca sa ofere cat mai multe facilitati turistilor. Cazarea este foarte buna, piscina este nemaipomenit de buna cand nu mai ai chef de mers la plaja.
Noi am prins o zi cu vreme buna si ne-am impartit intre plaja si piscina.

Din pacate a doua zi vremea s-a stricat, dar cu ocazia asta ne-am dat seama ce poti face intr-o zi fara soare:
echipa noua de animatori ii tine pe cei mici ocupati 2 ore dimineata si 3 ore seara, poti merge la micuta sala de fitness, poti juca un biliard, mai dai copiii in leagane, intre doua reprize de ploaie te mai bagi in piscina...


Din pacate cam asta e tot. Primaria nu sprijina hotelierii mai deloc. Cei cu care am discutat au ridicat din umeri cand i-am intrebat ce pot face turistii prin statiune cand e vremea urata. O plimbare pe faleza sub umbrela poate...

Concluzia este ca daca prinzi vreme frumoasa ai un concediu reusit; gasesti un hotel bun, cu servicii bune si ai scapat. Dar daca ai parte de vreme proasta si esti in sudul litoralului sau la un hotel care nu-ti ofera decat "casa si masa" ai cam incurcat-o :)
Te urci in masina si te duci la plimbare.

Drum bun!

5 comentarii:

  1. Faina treaba ai facut! E bine sa fii oarecum informat cand pleci la drum, mai ales daca n-ai mai dat pe la marea romaneasca de ceva vreme, macar stii la ce sa te astepti! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru 4-5 zile si daca vremea este frumoasa, merge o mica escapada :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna treaba!
    Pacat ca la noi se construieste sau se infrumuseteaza frecvent ...in sezon!
    Va citesc frecvent si culeg multe informatii utile din acest blog. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu mai zic de faleza din Eforie care e distrusa si care, pe o portiune, era ingradita cu un gard din sarma. In luna iunie trebuia sa fie deja reparata. Era singurul loc pe care puteai face o plimbare placuta seara. Dar primarul are alte treburi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iunie anul viitor...cu mult noroc. Pana atunci pot sa invoce conditiile meteo nefavorabile.Sau expirarea contractului.
      cat priveste hotelurile cu stele superioare, ele ofera intr'adevar confort sporit dar raman amplasate in acelasi pitoresc al minunatelor statiuni
      Lorena

      Ștergere