vineri, 13 iunie 2014

Braila, jud. Braila


Judetul Braila, care este situat in Campia Romana, in partea de sud est a Romaniei, se desfasoara pe o suprafata de 4765,8 kmp.


Ca resedinta administrativa a judetului, orasul Braila este asezat la o distanta de cca 200 de km in partea de nord-est fata de municipiul Bucuresti, reprezentand unul dintre cele mai mari porturi din Romania.




     Relieful din zona Brailei, este unul predominant de campie, peisajul municipiului Braila neavand bariere naturale, fiind totodata monoton, aceasta zona beneficiind de cai de transport foarte accesibile, cea mai importanta fiind Dunarea, care transforma localitatea Braila o poarta catre iesirea in lume.

     Climatul in aceasta zona este unul specific temperat-continental, cu o temperatura a aerului in cursul anului de cca 11,1 grade celsius, iernile fiind foarte reci si verile uscate.

     In localitatea Braila exista si numeroase locuri culturale, cum ar fi:
  • Muzeul de Etnografie;
  • Muzeul de Istorie - unul dintre cele mai mari din tara;
  • Biserica Sfintii Arhangheli;
  • Casa Memoriala Panait Istrati;
  • Casa Colectiilor;
  • Teatrul Maria Filotti;
  • Biserica Greceasca;
  • Casa Memoriala Perpessicius;
    Mai multe informatii despre locurile culturale puteti gasi la un click distanta.
     De asemenea, in Piata Arhanghel din centrul vechi al localitatii, inca din anul 1906, se afla grupul statuar Traian, care a fost ridicat de catre Tache Dimo Pavelescu, sculptor de meserie, in momentul in care au fost impliniti 1800 de ani de la cucerirea Daciei, iar in partea de vest a pietei se gaseste situat inca din anul 1909, Ceasul, care reprezinta un alt obiectiv deosebit de important.

     In urma unui studiu asupra originilor Brailei s-a constatat ca aceasta regiune a fost locuita inca din cele mai vechi timpuri, existand in aceste locuri o gama de vestigii arheologice care ne arata prezenta omului neolitic, inca din anul 5000 i Hr, in localitatea Brailita.

     In era noastra, in urma descoperirilor efectuate, se atesta prezenta civilizatiei Sintana de Mures, care este sustinuta de o asezare medievala din secolele X-XI.

     La data de 20 ianuarie 1368, datorita ajutorului comercial pentru brasoveni dat de Vladislav Vlaicu, Braila devine o asezare importanta a Tarii Romanesti, cu predilectie din punct de vedere comercial.
Acest oras a fost recunoscut pentru prima data din punct de vedere documentar in urma cu cca 630 ani, in momentul in care Vlaicu I, domnitor al Tarii Romanesti, a permis comerciantilor din Brasov sa-si poata vinde marfa in Braila.

     Desi a fost aflata in mai multe randuri sub conducerea turceasca, aceasta asezare a fost supusa asediului pe rand de catre Walerand de Wavrin, in anul 1445, Stefan cel Mare, in anul 1470 care de fapt a si ars-o, si nu in ultimul rand Ioan Voda cel Cumplit, in anul 1547.
In anul 1595 Braila s-a bucurat de eliberarea de sub imperiul otoman de catre domnitorul Mihai Viteazul, acesta construind in oras o biserica cu numele de Sf. Nicolae.

     Cea mai infloritoare perioada pentru acest oras este cea care a urmat secolului al XIX-lea, cand au fost efectuate realizari si modificari, infiintandu-se farmacii, spital militar, statie meteo, pavaj si felinare pe strazi, primirea statutului de oras porto-franco, infiintarea unor tipografii, a unei cazarme si a unui teatru, parcul Belvedere, deschiderea unei scoli de fete, a mai multor fabrici, a cailor ferate, a docurilor si a unui gimnaziu.

Dupa ce in tara s-a folosit pentru prima data betonul armat, in anul 1888, au fost introduse, becul electric si tramvaiul.

      O dezvoltare puternica o constituie cultura si invatamantul, sistemul bancar, care sunt sustinute in acelasi timp de catre comertul infloritor. Dupa ce Braila a fost ocupata in primul razboi mondial, in anul 1927 se pune talpa Palatului Agricol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu